7 Aralık 2012 Cuma

KULAK MİSAFİRİ


(Elli Karakter)
Orjinal isim: Ohrenzeuge Fünfzig Charaktere

Yayınevi: Payel
Yayın Yılı: Almanca-1974, Türkçe-1994
Çeviren: Şemsa Yeğin
Sayfa Sayısı: 143

Arka Kapak: 

Kulakmisafiri'nin elli sabit fikirlinin hızlı kalem darbeleriyle çizilmiş portrelerinden oluştuğu söylenebilir. Canetti nin bu yapıtı, yirmili yaşlarında yazmayı tasarladığı ve delileri anlatan roman dizisinin imbikten geçirilmiş kısacık bir özetini andırıyor. Körleşme de sabit fikirlileri gözlemleme ve betimleme ustası olarak karşımıza çıkan Canetti, bu kez başka bir dünyada farklı ve de sabit fikirli insanların, kapsüller içinde yaşayan insanların hayal ya da kuruntularıyla yarattıkları dünyaları anlatıyor bize. 

Kolay okunan bir kitap olmadığı konusunda uyarır, salim ve de sakin kafayla okumanızı tavsiye ederim.
Kitabı size anlatmak yerine bu kez, uzun ve açıklayıcı önsözünden alıntılar yapmak istiyorum:

Önsözden:
...
"Kulakmisafiri'ndeki karakterlerin pek azı hemen ve de kolayca anlaşılabilecek nitelikte. Pek az başlık, onu izleyen metin ya da anlatılan karakter hakkında okura ipucu verebiliyor. Hatta, "Kör" "Kulakmisafiri" gibi anlaşılması kolay ya da yerleşik sözcüklerden oluşan başlıklar da metinle beklenen bağlantıyı hemen kurabilen, okura anlama kolaylığı sunan başlıklar değil."
...
"Yazarın bu kitabının anlaşılmasındaki zorluk, belki de metinlerin basit oluşlarında yatmakta. Okur,ilk elde metni hemen anladığını, garip bir gerçekliği kavradığını sanıyor, ama bu gerçekliği tekrar dile getirmekte aynı kolaylıkla karşılaşmıyor."
...
"Son tümceler, belki de okura en çok yardımcı olan söylemlerden oluşuyor. Sonuç olarak betimlenen kişilikler, özelliklerinin sıralanmasıyla değil, fikirlerin yarattığı imgelerle çiziliyorlar."

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...